Langkau ke kandungan utama

Catatan

Happy Sunday!

Hai.Selamat hari Ahad. Last cuti arini.
Ermm.. punyala pk nak masak apa arini, end up dengan En Shuben nak makan sardin je ngan telur dadar. Waaa.. Sakit kepala kita pk, tu je last2 yang dia nak. Tapi takpela. Bagus jugak. Campak2 je masak. Tak la kecah dapur nak masak bagai kan? Hiks. 

Tadaaa.. Siap da masakan campak2 kita. Ikan sardinnya 2 ketui je. Tapi ubi kentang plak nak interprem, take over ikan sardin tu. Ikan sardin n ubi kentang tu kita goreng dulu, pastu last skali baru masuk sume tu dalam kuah dia. Gaul2, pastu angkat. Ni pun En Shuben yang ajar masak gni. Hahahaha.. Alahai, malu betul. En Shuben lebih terror masak dari kita. Cuma bab kemas dapur lepas masak, tak bape nak harap sangatla.
Owh, yang takde dalam gamba adalah budu dan kangkung goreng. Hiks. Da habis makan baru teringat nak amik pic.
Okla. Nak siap2 p merempit pulak. En Shuben ajak p tempat keja dia. Nak print out e-hadir nak buat claim. Yeayyy! Tu yang nak dengar tu. Claim dia lagi banyak dari kita. 💸💸. Alhamdulilla…
Catatan terbaharu

Masak-Masak

Hai.Selamat hari Sabtu. Selamat hujung minggu. Cuti lagi hari ni. Esok last. Heaven!  Bukan selalu dapat cuti lama2 cam gni. Dengar citer, kat wad huru-hara. Patient ramai, full bed n agak hardcore jugak. Favourite patient pun ada. Baru discharged da masuk balik. Tak tau telan ape pulak kali nih. Alhamdulillah. Bukan time kita keja. Hahahaha.. Lupakan pasal keja. 
Eh, harini kita rajin sket. Shuben kena p Pusat Darah Negara arini. Oncall lagi. Haihh! Kena tinggal sokmo. Takde menda nak buat, sambil tunggu En Shuben kita balik, kita masak makanan favourite dia. Simple je. Alhamdulillah. Tak la cerewet mana bab makan. Janji ada rasa, dia suka, kita pun happy nak masak hari2.  Ni resepi mak dia. Tapi dia ajar sekali je masa mula2 kawen. Dan, seterusnya.. pandai2 la nak buat.
Ayam kukus n goreng.
Bahan2.  Opkos la ayam. (Ni utk ayam separuh).  10 biji Bawang putih. 1 biji bawang merah sederhana besar.  2cm halia. Kiub pati ayam Knorr. Sawi (option). Garam secukup rasa. Timun. Kicap. Cili api. Minyak nak meng…

Kotak Fikiran

"Sephia"
Hey, Sephia Malam ini ku takkan datang Mencoba 'tuk berpaling sayang Dari cintamu Hey, Sephia Malam ini ku takkan pulang Tak usah kau mencari aku,demi cintamu
Hadapilah ini Kisah kita takkan abadi
S'lamat tidur kekasih gelap ku S'moga cepat kau lupakan aku Kekasih sejatimu takkan pernah sanggup untuk melupakanmu
S'lamat tinggal kasih tak terungkap S'moga kau lupakan aku cepat Kekasih sejatimu takkan pernah sanggup untuk meninggalkanmu
Hey, Sephia Jangan pernah panggil namaku Bila kita bertemu lagi Dilain hari
Hadapilah ini Kisah kita takkan abadi
-------------------------------
* hujan lebat.  Guruh dentam dentum. Kilat menyambar2. Lagu ni muncul. Lama tak dengar, eh! Best pulak. Duduk sorang2, macam2 pk. Tak best! "..take care of ur thoughts when u're alone, take care of ur words when u're with people.." Selalu ingat tentang tu. Tapi kadangkala terbabas jugak. Maafkan lah.  Tak tersengaja nak melangkau jauh dari kotak fikiran. Akhirnya, menyesal. Tapi takpelah. La…

Ceritera kau dan aku..

Setia itu..
Bukan tentang kemana-mana selalu bersama, Bukan tentang dp di media social selalu bersama, Bukan tentang letak nama pasangan bersama nama sendiri dekat media social,  Tetapi setia itu, Tahu hatinya milik siapa, Dan dia jaga pemilik hatinya sebaik yang mungkin..
<maichenta>

Selamat Malam

Senyum. Lepaskan lelahmu  dalam hela panjang...
Pejam. Buangkan jauh isi hati yang buatmu hanyut...
Sujud. Lamakan bisikan ke bumi kerana luahan itu sampai hingga langit.
Redha. Itu tingkat iman.
Terima kasih Allah. Kita mulakan lagi.
▶️ ▶️
Hai.  Ku kembali lagi.. *maichenta*✌️

~LEMBARAN HIDUP WANITA SOLEHAH~

Mampukah aku menjadi seperti Siti Khadijah? Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah. Hartanya diperjuangkan ke jalan Fisabilillah. Penawar hati kekasih Allah. Susah dan senang rela bersama.. Dapatkah ku didik jiwa seperti Siti Aishah? Isteri Rasulullah yang bijak. Pendorong kesusahan dan penderitaan. Tidak sukar untuk dilaksanakan.. Mengalir air mataku. Melihat pengorbanan puteri solehah Siti Fatimah. Akur pada setiap perintah. Taat kepada abuyanya, yang sentiasa berjuang. Tiada memiliki harta dunia. Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga. Ketika aku marah.. Inginku intip serpihan sabar dari catatan hidup Siti Sarah. Tabah jiwaku setabah umi Nabi Ismail. Mengendong bayinya yang masih merah. Mencari air peghilang dahaga di terik padang pasir. Ditinggalkan suami akur tanpa bantah. Pengharapannya hanya pada Allah..  Itulah wanita Siti Hajar.. Mampukah aku menjadi wanita solehah? Mati dalam keunggulan iman. Bersinar indah, harum tersebar. Bagai wanginya pusara Masyitah...

Datang Dan Pergi

Telah berlalu..
Hatta kembali.. Terbayang diruangan mata Suka dan duka.. Tinggal hanyalah kenangan


Datang dan pergi.. Sesuka hati.. Menyusuk dijiwa ini Hingga dimana Ianya akan berakhir


Cukuplah..derita Sengsara yangku alami Biarlah..ku pergi Membawa hati ini Relakanku pergi


Kini sudah..kurasakan Cukup aku menerima Ku tak ingin lagi Bercinta kedua kali


Cukuplah..derita Sengsara yangku alami Biarlah ku pergi.. Membawa hati ini Relakanku pergi


Kini sudah..kurasakan Cukup aku menerima Ku tak ingin lagi Bercinta kedua kali