Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2017

Happy Sunday!

Hai.Selamat hari Ahad. Last cuti arini.
Ermm.. punyala pk nak masak apa arini, end up dengan En Shuben nak makan sardin je ngan telur dadar. Waaa.. Sakit kepala kita pk, tu je last2 yang dia nak. Tapi takpela. Bagus jugak. Campak2 je masak. Tak la kecah dapur nak masak bagai kan? Hiks. 

Tadaaa.. Siap da masakan campak2 kita. Ikan sardinnya 2 ketui je. Tapi ubi kentang plak nak interprem, take over ikan sardin tu. Ikan sardin n ubi kentang tu kita goreng dulu, pastu last skali baru masuk sume tu dalam kuah dia. Gaul2, pastu angkat. Ni pun En Shuben yang ajar masak gni. Hahahaha.. Alahai, malu betul. En Shuben lebih terror masak dari kita. Cuma bab kemas dapur lepas masak, tak bape nak harap sangatla.
Owh, yang takde dalam gamba adalah budu dan kangkung goreng. Hiks. Da habis makan baru teringat nak amik pic.
Okla. Nak siap2 p merempit pulak. En Shuben ajak p tempat keja dia. Nak print out e-hadir nak buat claim. Yeayyy! Tu yang nak dengar tu. Claim dia lagi banyak dari kita. 💸💸. Alhamdulilla…

Masak-Masak

Hai.Selamat hari Sabtu. Selamat hujung minggu. Cuti lagi hari ni. Esok last. Heaven!  Bukan selalu dapat cuti lama2 cam gni. Dengar citer, kat wad huru-hara. Patient ramai, full bed n agak hardcore jugak. Favourite patient pun ada. Baru discharged da masuk balik. Tak tau telan ape pulak kali nih. Alhamdulillah. Bukan time kita keja. Hahahaha.. Lupakan pasal keja. 
Eh, harini kita rajin sket. Shuben kena p Pusat Darah Negara arini. Oncall lagi. Haihh! Kena tinggal sokmo. Takde menda nak buat, sambil tunggu En Shuben kita balik, kita masak makanan favourite dia. Simple je. Alhamdulillah. Tak la cerewet mana bab makan. Janji ada rasa, dia suka, kita pun happy nak masak hari2.  Ni resepi mak dia. Tapi dia ajar sekali je masa mula2 kawen. Dan, seterusnya.. pandai2 la nak buat.
Ayam kukus n goreng.
Bahan2.  Opkos la ayam. (Ni utk ayam separuh).  10 biji Bawang putih. 1 biji bawang merah sederhana besar.  2cm halia. Kiub pati ayam Knorr. Sawi (option). Garam secukup rasa. Timun. Kicap. Cili api. Minyak nak meng…